22 mars 2011

Nu börjar vecka 16!

37.5% av graviditeten är avklarad.
Du kan känna att hjärtat slår hårdare än vanligt. Det beror på att du nu har 20-25% mer blod än vad du har normalt. Blodkärlen blir mer synliga under huden på grund av den ökade blodgenomströmmningen. (gissar att det inte gäller mig eftersom jag redan är genomskinlig)

För bara sex veckor sedan vägde din livmoder ungefär 140 gram. Nu väger den 250 gram, nästan en fördubbling! Fostret är cirka 16 centimeter långt och väger runt 150 gram. Barnet kan nu koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler.

Fostret kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står vid en trafikerad gata eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.
Det är fullt med aktivitet i livmodern, fostret rullar runt, sparkar och gör volter. Ännu kan det vara svårt att känna rörelser då fostervattnet fungerar som en ljud- och rörelsedämpare. Omföderskor kan känna ett litet fladder runt denna vecka. Det går nu att avgöra barnets kön med hjälp av ultraljud. (vi har tid för ultraljud om 3 veckor så vi får hålla ut ett tag till och ja, vi kommer försöka se om det blir en kille eller tjej)

Läs mer på:
http://www.blimamma.se/gravid-vecka-16.html
http://www.gravid.se/
www.1177.se/Tema/Gravid/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar