15 mars 2011

Ett barn relaterat inlägg

Aftonbladet har en artikel idag, Amma – så får du smarta barn.
Artikeln vänder sig till mammor i storbritannien, man kan ju undra hur många av dem som läser aftonbladet webb på svenska : ) Men utöver det så innehöll artikeln lite intressant fakta.

I den står att amningsfrekvensen i Storbritannien är betydligt lägre än i Sverige. Enligt socialstyrelsen så ammas i Sverige drygt 85 procent av barnen vid en veckas ålder. Vid ett halvårs ålder ammas drygt 66 procent av bebisarna i Sverige helt eller delvis.

I Storbritannien ammar bara 35 procent efter en vecka, 21 procent efter sex veckor och endast 3 procent ammar vid sex månader.

Välling á la carte, flaskan Petit royal hittar du hos babyshop.se

Ett skäl kan vara att vilkoren för mammaledighet är sämre. Brittiska mammor har rätt att vara lediga i 52 veckor men de får bara ersättning de första sex veckorna förutsatt att de inte har generösa arbetsgivare som skjuter till ersättning. Många kvinnor tvingas därför gå tillbaka till jobbet efter tre månader av ekonomiska skäl och då måste barnet redan vant sig vid flaska.

Universitetet i Oxford kommer nu ut med en forskningrapport att de barn som fått bröstmjölk första 4 veckorna, är vid fem års ålder bättre än sina flaskmatade skolkamrater på att läsa, skriva och räkna. Och de hade fortfarande ett försprång när forskarna följde upp barnens prestationer vid sju, 11 och 14 års ålder.

Man kan anta att rapporten gjorts för att öka antalet ammande, vi får väl se om det fungerar..


Varför inte fira St Patricks day på torsdag med nappflaskan Lucky Cloves från annaaxel.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar