07 januari 2012

Olivia 15 veckor

Sista dagarna har Olivia varit känsligare än vanligt, velat kramas och haft svårt att sova. För att hon överhuvud taget skulle få någon sömn idag, fjäskade jag för henne och hon sover nu i mitt knä. Antagligen är det utveckling på gång. Jag googlade lite och hittade det här;

Första året består av 7 utvecklingssteg. Varje steg består av 3 faser som jag enkelt kallar upptakt, uppgraderingen och vila.

Mellan 14 och 17 veckor börjar upptakten inför uppgradering nr 4. Under dessa veckor är barnet i stort behöv av tröst och närhet. Från och med nu är klängperioderna längre än tidigare. Just den här perioden kan vara i fem-sex veckor, men kan också vara så kort som en vecka.
Vid det fjärde språnget (uppgraderingen), när babyn är ungefär 18-20 veckor, lär sig barnet att göra en kedja av saker. Tidigare, vid 12 veckor, kunde barnet gripa om en skallra, punkt slut. Nu kan barnet gripa om skallran, vända den, titta på den och stoppa den i munnen. Att göra sådana händelsekedjor verkar kanske enkelt, men är ganska komplicerat.
Barnets ljud börjar bli mer nyansrika och sammansatta. Nu kan man få höra ljud som låter som ?mamma? och ?pappa?. En annan viktig upptäckt för barnet är att saker finns fast de inte syns. Dags för kurragömmalekar!
Vid den här åldern börjar många träna på att krypa och att vända sig. Barnet gillar också att undersöka föremål med händerna. Det skakar, vänder och bankar, luktar, smakar och biter o allt son kommer i dess väg. En del är mycket förtjusta i musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar