12 januari 2012

Dagiskö

Nu när Olivia passerat 3 månader är det dags att ställa sig i dagiskö. Igår var vi inne på Sollentunas hemsida och anmälde oss. Naturligtvis vill vi att dagiset ska ligga nära, det får gärna vara kommunalt och det ska ligga i ett eget hus med lekplats (dvs inte inhyst i ett hyreshus som många i Sollentuna är).
Vi har tagit de 5 dagis som stämmer bäst in på detta och kötiderna var inte uppmuntrande.

EnhetKöplatsantal platser
1. Igelkottens förskola146     90 barn
2. Töjnans förskola105     90 barn
3.Förskolan Fågelsången71     32 barn
4. Loves förskola90     40 barn
5. Hökarbodens förskola80     54 barn

Visst man ska ta i beräkning att eftersom kommunen inte har EN kölista utan att alla kan välja upp till 5 alternativ, dvs står på 5 olika lister så är inte kön så lång som den kan se ut. På hemsidan kan man se kön för varje dagis och för de två kommunala Igelkotten och Töjnan är väntetiden över 3 år! Anledningen till att just de 2 förskolorna är populära är att de hör till den trevligta Töjnaskolan som har årskurs 1-5 och går man på deras dagis så är det lättare att komma in på den skolan.

Dessutom så finns det något som heter syskonförtur som också "stör" turordningen, jättebra för de familjerna med flera barn men jättedåligt för Olivia. På tex Töjnan står just nu 11 syskon på de översta platserna i kön och det barn som står på plats 12 har ståt i kö sedan 2007-11-29 och hade önske startdatum 2011-01-10....

Jag har försökt komma på om man kan vara mer taktisk och lite smartare i våra val men kötiderna är inte bättre på förskolorna längre bort, på ett i Edsviken skulle vi hamna på plats 176...

Kommunen har en skyldighet att erbjuda plats inom 3 mån och de har 7 lediga platser på 2 dagis vid Malmvägen, du kanske känner igen namnet på gatan där Christer Pettersson bodde eller kanske från Johnnie och Mattias program "Malmvägen"?

På det här dagiset erbjuder Sollentuna lediga platser..

Kommunalpolitikerna sitter säkert för dom följer regeln och har lediga platser och jag förstår att det inte är lätt att planera för en babyboom som antagligen är över om 3 år....men kom igen! Jag skulle vilja se den politiker som frivilligt skulle sätta sitt eget barn här men de som sitter i ledningen är väl inte i barna födande ålder så de är inget beslut de behöver oroa sig för... Det är naturligtvis bara min egen fundering vid irriterande humör och inget jag har riktiga fakta att backa upp det med...nä ja e inte bitter ;)  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar