13 december 2010

Lucia - historia


Lucia föddes i Syrakusa på Sicilien år 283 efter Kristus. Det finns olika berättelser om vad som hände men de vanligaste är;

1. Lucia ville gå i kloster men var redan bortlovad och för att slippa sin fästman stack hon ut sina ögon. Gud, som är en klurig figur, tyckte det var väldigt lojalt av henne och som tack gav han henne genast ögonen tillbaks.
2. hennes fästman angav henne för att vara kristen, efter att hon använt sin hemgift till mat åt de fattiga. Vid denna tid var det straffbart att vara kristen i det romerska samhället och hon dömdes till döden. Som hämnd stack hon ut sina ögon och skickade dem till angivaren.

Efter sin död år 304 blev Lucia ett katolskt helgon och de synskadades skyddshelgon.

Staffan stalledräng, takmålning från
1200-talet i Dädesjö kyrka.


I Sverige under medeltiden var 13 dec den tid då julfastan började. Natten mellan den 12 och 13 upplevde man som den längsta och mörkaste natten då troll och onda andar härjade. På morgon åt man så mycket man orkade, det påstås att man kunde äta ända upp till 7 frukostar den dagen!

Efter det datumet fick man inte äta kött utan bara fisk ända fram till jul. Till 13 dec skulle man även ha tagit hand om all säd och julslakten skulle vara färdig. Grisen som man åt på julafton slaktade man på natten till den trettonde.

När norden kristnades kring 1000 talet var Lucia ett av de helgon som det berättades om i kyrkorna. Den hedniska tron var stark i Sverige och kyrkan kom då på iden att utnyttja de redan hedniska högtidsdagar för kyrkans högtider i hopp om att man på det sättet skulle glömma bort den ursprungliga anledningen varför dagarna var viktiga.

Under 1660- och 1700-talet nämns den första Lucian, lussebruden i böckerna i Sverige. Man hade också "lussegubbar" - ungdomar som gick från gård till gård. De var klädda i pälsar som var vända ut och in. Lussebruden var klädd i vitt och hade ett ljus i handen. Hon gick före lussegubbarna mellan de olika gårdarna. På Skansen startades luciafirande 1893 och 1927 anordnade Stockholms Dagblad det första luciavalet och det första offentliga luciatåget med kröning av den flicka som vunnit tävlingen. Till det evenemanget skrevs även den svenska texten till luciasången, melodin är ursprungligen från italien.

Namnet Lucia kommer av latinets lux = ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar