11 juli 2011

Nu börjar vecka 32.

Vi har kommit 77,5% genom graviditeten och det är bara 63 dagar kvar till 12 sep.
Bebisen väger 1.6-1.8 kg och är ca 43 cm från topp till tå.

De sparkar man kan känna är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Kommande veckor bli utrymmet mindre och mindre och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga.
En milstolpe är passerad i bebisens utveckling, lungorna har nu förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.

Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten. Vilket betyder att jag antagligen går upp 4-5 kg till, en total viktuppgång på ca 17 kg. Eftersom det var min ”målvikt” så känns helt okej : )

Det ska bli skönt när vi äntligen flyttat klart så vi kan börja köpa bilbarnstol, skötbord och allt sånt! Vi var förbi huset i morse och övervångingen är 99% klar. I morgon kl 8 kommer flyttgubbarna...

1 kommentar:

  1. Härligt inte långt kvar nu så nu är det bara att hålla ut sista tiden och vila massor. Kan ju i och för sig vara svårt att ta det lugnt mitt i en flytt, men rekommenderar att du försöker att inte hålla på för mycket nu utan ta det som hinns med, så får ni göra resten sen! Kram /Linda

    SvaraRadera