06 mars 2010

Valsafari

Dominikanska Republiken 15 feb – 1 mars 2010

Varje år kommer hundratals knölvalar till Samaná bukten i Dominikanska för att hitta en partner. Spraydate.se för alla som väger över ett ton : )
Fritidsresor ordnar en halvdagsutflykt för valsafari. Vi hade en riktigt duktig inhemskguide som berättade massor om Dominikanskas historia på vägen till hamnen i Samana (en bilresa som tog ca 45 min).

Hamnen i Samana

Två historier som han berättade fastnade lite extra i huvudet. Visste du att drycken choklad inte alls innehöll mjölk från början, i Dominikanske eller på Haities som ön hette innan Columbus, dracks en dryck som hette chocola-te. Det var ett bittert te som skulle vara bra för det mesta åtkommer. Spaniorerna tog med drycken till Europa och där döljde man den bittra smaken med mjölk. Därav dagens Varma choklad : )

Erövrare har aldrig varit särskilt trevliga mot ursprungsbefolkningen och Columbus var inget undantag. Han såg att haiterna var stora och starka till skillnad från de små spaniorerna. Så kom han på att när man korsar en häst med en åsna så får man de bästa från båda arter i en Mula. Så varför inte göra det samma med människior tänkte Columbus i kuslig Dr Mengel stil. Så han tog spanska män och korsade med dominikanska kvinnor och fick då fram ljushyade starka människor som han kallade Mulatter. Av den ursprungliga befolkningen finns i dag inget kvar utan hela ön består av en blandad befolkning som har påbråd från alla världens hörn.

Well åter till valarna. Guiden var mycket noga med att förklara att det kunde ta allt från 5 min till 4 timmar att hitta valarna men vi hade tur och fick bara vänta i 20 min. Mina förhoppningar var ganska låga men vi fick se mycket knölval! Vi såg dem hoppa och vinka med fenorna. Att fånga det på kort var jättesvårt men efter ett tag lärde man sig tecknen på att valen var på väg att hoppa. Efter ca 2 timmar återvände vi till hamnen glada och med flera fina kort som bevis.

Resan kostade 95$ var och det var den faktiskt värd : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar