01 juli 2014

Huvudvärk av EDA

Jag fick såklart div bieffekter av ryggmärgsbedövnningen bl.a. huvudvärk. Jag mår fysiskt illa när jag läser om behandlingen så jag hoppas att det snart löser sig själv!

Här kommer en förklaring till vad det innebär; 
Post spinal huvudvärk kan vara mycket svår och uppstå inom 12-36 timmar efter att ryggbedövningen lagts. Det beror på att hinnan runt ryggmärgen skadats i samband med att bedövningen lagts. Så länge man ligger platt på rygg är det inga problem men så fort man lyfter på huvudet kommer huvudvärken. 

Utan behandling kan tillståndet vara under flera veckor.

Patienten bör dricka mycket vätska och gärna inta koffein i form av kaffe eller som tabletter. Tablett koffein (Koffein Recip) 100 mg 2-4 tabletter tillsammans med minst en liter vätska under fyra timmar rekommenderas. 

Skadan på hinnan läker av sig själv men man kan skynda på läkningsprocessen genom att ”laga” hålet med kvinnans eget blod, s.k. blood-patch.

”Blood-patch” läggs av narkosläkare som då gör samma procedur som när man lägger en EDA, men istället för att lägga in en kateter i epiduralrummet sprutas cirka 20 ml av patientens eget blod in i epiduralrummet. 

Forskningen kring post spinal huvudvärk har visat att de flesta patienter blir smärtfria efter en ”blood-patch”-behandling, men resultaten varierar när det gäller tidpunkten för behandlingen och kombinationen med annan konservativ behandling.

Denna typ av huvudvärk drabbar ca 0,5-2 % av de som fått ryggbedövning. Siffrorna varierar beroende på vem man frågar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar