12 oktober 2015

Jul igen ;)

Det här kanske kan anses som reklam men samtidigt tycker jag det är intressant nog att dela vidare :)


I år finns en "ny" glögg att köpa, 1895 och här är historien bakom...


Johan Daniel Grönstedts (1806-1876) var en av de mest framstående vinhandlare i Stockholm på 1800 talet. Han var känd för sin konjak, portvin och hans glögg, recept han skapade med hjälp av starkvin, cognac och kryddblandningar. Glögg sågs som en mycket exklusiv dryck till att börja med, men i slutet av 1800-talet blev det mer tillgängligt för "vanliga" konsumenter och blev mycket populär. Glögg popularitet i Norden kommer från traditionen att dricka berikade, sötare viner ofta kryddade med, på den tiden, vanliga kryddor som citrus, kanel, kryddnejlika, kardemumma och ingefära.
- Det var en utmaning att göra blandningen som det var 1895 talet, eftersom vinerna inte smakar likadant i dag som så. Denna blandning är en tolkning av receptet, men de viktigaste ingredienserna, starkvin och glögg andan är fortfarande desamma som i dag så vi tror att smaken inte vara så annorlunda från vad det var.
Den största utmaningen var att återskapa vinets bas innehållande tre typer av viner: portvin, tarragona vin och muscat vin. I det ursprungliga receptet ska Lissabon vin användas, men detta vin slutade tillverkas på 1960-talet. Det har därför ersatts med portvin.
Förpackningen är också en påminnelse från slutet av 1800-talet med inspiration från gamla glögg etiketter och silver stämpeln från JD Grönstedts Vinhandel används på toppen av krympslocket och på etiketten. 

Blossa 1895 är en limied upplaga av 20 000 numrerade flaskor och alla av dem är insvept i grönt silkespapper.
Blossa 1895 har en alkoholhalt på 18% och kommer att lanseras i Systembolagets beställningssortiment från 1 oktober. Priset är 129 kronor för 500 ml.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar